неделя, 20 юли 2014 г.

Пица Маргарита



Продукти за тестото:
300 г брашно 
150 мл хладка вода 
4 супени лъжици зехтин 
1 супена лъжица суха мая 
1 чаена лъжица сол

За соса:
2 големи узрели домата 
2 скилидки чесън 
250 г моцарела, нарязана на шайби 
4 супени лъжици зехтин 
сол 
листа пресен босилек

Брашното се пресява в дълбока купа заедно със солта. Прави се кладенче в средата. В него се слагат зехтина, солта и маята. Постепенно се прибавя водата, като се замесва меко тесто. Ако е необходимо се добавя още брашно или вода. Тестото се прави на топка, намазва се със зехтин и се оставя 30 минути да почине.
Доматите се обелват, отстраняват се семките. Нарязват се на кубчета. Към тях се прибавят наситнения чесън, 2 супени лъжици зехтин, малко сол и 5-6 нарязани листа босилек.
Друг вариант за приготвянето е като се нарежат доматите на шайби. В този случай те се подреждат върху тестото, отгоре се разпределят чесънът, босилекът и моцарелата. После се процедира както е описано по-долу.
Тестото се разточва на тънък кръг. Разстила се в кръгла намаслена тава, като се остави малък бордюр по краищата. Достатъчно е за две пици. Доматения сос се разпределя върху тестото. Отгоре се подреждат шайбите моцарела. Всяко парче моцарела се поръсва с малко зехтин и пресни листа босилек. Пицата се пече около 15-20 минути на 230°C, докато моцарелата се зачерви.

Няма коментари:

Публикуване на коментар