Продукти:
10 бр. пилешки бутчета
черен пипер
сол
1 био зеленчуков бульон
30 мл. зехтин
1 морков
7-8 скилидки чесън
1 ч.л. червен пипер
100 мл. доматен сос
2 дафинови листа
1 с.л. брашно
продукти за ориза:
50 г масло
220 г ориз
2 1/4 голяма ч.ч. вода
1 био зеленчуков бульон
черен пипер
Приготвяне:
Отстранете кожата на пилешките бутчета. Измийте ги добре, посолете и
поръсете с черен пипер. Сложете ги в по-голяма тенджерка и ги залейте с
вода, колкото добре да ги покрие. Добавете един био зеленчуков бульон и
зехтина и ги сложете да се сварят, под капак. Когато кипнат, намалете
котлона на минимум и ги оставете да покъкрят, докато поомекнат. Обелете и
нарежете един морков, скилидките чесън на филийки и ги добавете при
бутчетата. Поръсете с червен пипер и пуснете вътре дафиновите листа.
Накрая сложете и доматения сос, разбъркайте добре. Осилете котлона,
докато ястието отново кипне, след това намалете котлона отново, и
оставете да си къкри на леко открехнат капак близо час, докато пилешкото
месо омекне напълно (проверявайте с вилица) и сосът се посгъсти. Ако не
се е сгъстил много извадете в купичка малко от соса и разбъркайте в
него лъжица брашно, след това налейте сместа обратно в тенджерата и
разбъркайте.
Докато ястието къкри почистете и измийте ориза. Стопете маслото в
тенджера и сложете ориза. Бъркайте енергично на силен огън, докато
оризът се кристализира. След това налейте 2 и 1/4 голяма ч.ч. вода,
намалете котлона на минимум, пуснете вътре един бульон, поръсете с черен
пипер, разбъркайте и затворете капака. Оставете ориза да се готви сам.
Ще отнеме 15-20 минути. Не доливайте повече вода. Готов е, когато е поел
водата и повърхността на ориза стане на кратери. Изключете котлона.
Свалете тенджерата. Покрийте с кърпа, докато стане време да го
поднесете. Махнете кърпата и разрошете с вилица.
Поднесете пилешките бутчета върху ориза и полейте с доматения сос с морковчета и чесънчета.
източник: http://vkusnoteka.blogspot.com/2014/09/blog-post_8.html
източник: http://vkusnoteka.blogspot.com/2014/09/blog-post_8.html
Няма коментари:
Публикуване на коментар