четвъртък, 17 декември 2015 г.

Панакота







Необходими продукти:
  • 600 гр. течна сметана 35%
  • 100 гр. прясно мляко
  • 85 гр. захар
  • 1 шушулка ванилия или др. аромат
  • 10 гр. желатин на прах 
  • 100 гр. вода за желатина
За сервиране:
  • карамелен, шоколадов, ягодов или друг сироп според предпочитанията ви
  • пресни плодове
  • плодов пълнеж и други
Начин на приготвяне:
Разтворете желатина във водата и го оставете да набъбне. Отнема около 5 минути. Набъбналия желатин се втечнява на водна баня или на ниска мощност в микровълнова. Оставя се на страна.
Прясното мляко, сметаната и захарта се смесват в подходящ съд (малка тенджера). Ваниловата шушулка се разрязва по дължина и ваниловите зрънца се остъргват с помощта на нож. Добавят се (заедно със двете половини на шушулката) към сметаната и млякото в тенджерата. 
Тенджерата се слага на котлона. Загрява се на умерен огън, при периодично разбъркване, докато сместа заври. Сваля се от огъня и веднага се смесва с разтворения желатин. Разбърква се докато желатина се разтвори  в сметановата смес. Ако се ползва алкохол, есенция или др. също се добавят на този етап. Ваниловите шушулки се изваждат от тенджерата. Може да се измият, подсушат и след това да се използват за декорация. Сместа за панакота се охлажда в съд с вода и лед. Разбърква се периодично, а когато се охлади на пълно се насипва в малки формички или един общ по-голям съд
Прибира се в хладилник за минимум 3-4 часа. За да извадите десерта лесно от формичките, може да ги потопите за кратко в съд с гореща вода. Друг вариант е да ги оставите на стайна температура за 5-6 минути, след което да отделите крайчетата на панакотата от формичката с помощта на нож (вижте следващия колаж). След това се обръща в подходящ за сервиране съд, с подходящ сос.

Няма коментари:

Публикуване на коментар