Необходими продукти:
- 600 гр. течна сметана 35%
- 100 гр. прясно мляко
- 85 гр. захар
- 1 шушулка ванилия или др. аромат
- 10 гр. желатин на прах
- 100 гр. вода за желатина
- карамелен, шоколадов, ягодов или друг сироп според предпочитанията ви
- пресни плодове
- плодов пълнеж и други
Разтворете
желатина във водата и го оставете да набъбне. Отнема около 5 минути.
Набъбналия желатин се втечнява на водна баня или на ниска мощност в
микровълнова. Оставя се на страна.
Прясното
мляко, сметаната и захарта се смесват в подходящ съд (малка тенджера).
Ваниловата шушулка се разрязва по дължина и ваниловите зрънца се
остъргват с помощта на нож. Добавят се (заедно със двете половини на
шушулката) към сметаната и млякото в тенджерата.
Тенджерата се
слага на котлона. Загрява се на умерен огън, при периодично
разбъркване, докато сместа заври. Сваля се от огъня и веднага се смесва с
разтворения желатин. Разбърква се докато желатина се разтвори в
сметановата смес. Ако се ползва алкохол, есенция или др. също се добавят
на този етап. Ваниловите шушулки се изваждат от тенджерата. Може да се
измият, подсушат и след това да се използват за декорация. Сместа за
панакота се охлажда в съд с вода и лед. Разбърква се периодично, а
когато се охлади на пълно се насипва в малки формички или един общ по-голям съд
Прибира се в
хладилник за минимум 3-4 часа. За да извадите десерта лесно от
формичките, може да ги потопите за кратко в съд с гореща вода. Друг
вариант е да ги оставите на стайна температура за 5-6 минути, след което
да отделите крайчетата на панакотата от формичката с помощта на нож (вижте следващия колаж). След това се обръща в подходящ за сервиране съд, с подходящ сос.
Няма коментари:
Публикуване на коментар