неделя, 29 декември 2013 г.

Коледно руло




Продукти:
за пастата за рисуване на снежинки
достатъчно количество за двата блата
30 г масло
30 г пудра захар
1 белтък
20 г.брашно20 г какао д-р Йоткер

Подгответе сместа за  снежинките:
Смесете 30 гр стопено масло 30 гр захар. Добавете яйчния белтък, 20 г брашно и какаото и Разбийте добре. С помощта на сладкарски пош или обикновена торбичка с отвор 1,00 мм нарисувайте снежинки върху 2 хартиени листа или силиконово килимче . Сложете  във фризера.

за 1 блат:
3 големи яйца-разделени
1 жълтък- от пастата за рисуване-може и да се пропусне, ако ви трябва жълтъка за друго
100 гр.брашно-пресято
80 гр. захар 

Приготвяне:
Разбийте яйчните жълтъци със захарта, докато сместа стане бледо жълта и утрои обема си. Измийте и подсушете бъркалката. Разбийте яйчните белтъци на твърд сняг и започнете да добавяте към жълтъците, като редувате с брашното. Разбърквайте леко, колкото да стане еднородно тесто. Тестото трябва да остане въздушно и леко. За пэ-бързо разбиване на белтъците до получаването на твърд сняг може да добавите 1 ч.л. лимонов сок.
Изсипете сместа върху едната от хартиите със снежинки на  равномерен слой, и ако е необходимо загладете с широка шпатула или нож. Печете за около 7-10 минути. Наблюдавайте и ако се получи неравномерно надигане, леко прободоте мястото с клечка за зъби или дървен шиш. Пробвайте с клечка на 5-та минута. Пече се доста бързо.
Леко навлажнете кухненска кърпа. Върху нея обърнете блата, отделете хартията от печенето.После върнете блата обратно в хартията и завийте на руло, така че снежинките  да бъдат от външната страна.

за шоколадовия крем с целувки са необходими: 
200 гр черен шоколад, начупен на малки парчета
300 мл млечна сметана
около 100 гр целувки- натрошени на едро

Приготвяне:
1.Начупеният шоколад се поставя в стъклена или керамична купа. 
2.Сметаната се загрява  и се изсипва върху шоколада. След няколко минути започва да се бърка докато се получи гладка еднородна смес. Оставя се в хладилник да се стегне. 
3.Когато е вече втвърдена и е удобна за мазане с нож или шпатула нанесете по повърхността на едното руло. Поръсете с натрошените целувки и леко притиснете. Завийте на стегнато руло. 4.Опаковайте в свежо фолио и оставете за няколко часа. Рулото се реже с остър и чист нож, след всеки разрез. По-вкусно е на следващия ден.:)







 

Няма коментари:

Публикуване на коментар